Elektroninen tanssimusiikki

Elektroninen tanssimusiikki

Elektroninen tanssimusiikki, eli EDM, tarkoittaa elektronista musiikkia, joka on yksi suosituimmista genreistä. Tämän musiikkityylin kappaleita soitetaan usein esimerkiksi yökerhoissa ja radioasemilla. Musiikkityyli on luultavasti saanut alkunsa 1970-luvun lopulla suosiossa olleesta disco- ja funk-musiikista, ja kehittynyt hiljalleen omaan suuntaansa. EDM voidaan jakaa kahteen osaan. House, trance, tekno ja hard dance ovat 4/4-tahtilajissa kulkevia genrejä, ja breakbeat, dubstep, elektro ja drum´n´bass ovat rikkobiitti-genrejä.

EDM-genret

House-musiikki on saanut paljon vaikutteita disco-, soul-, jazz-, ja funk-musiikeista. Genren peruselementtinä toimii rumpukone, joka lyö joka iskulla. Tämän päälle lisätään erilaisia elementtejä joko perinteisillä soittimilla, samplaamalla, tai tuottamalla niitä syntetisaattoreilla. House-kappaleihin voi kuulua myös lauluosuuksia. Trance on muihin genreihin verrattuna huomattavasti melodisempaa. Trance-kappaleet muodostuvat useimmiten melodioitten kautta, ja niiden luomaa tunnelmaa ylikorostetaan. Kappaleet voivat kestää viidestä jopa kymmeneen minuuttiin. Usein kappaleen kehittyessä siihen lisätään uusia elementtejä, ja energiaa kasvatetaan hiljalleen.

Teknossa rytmi on tasainen ja sen tyyli on kolkko. Tekno-termiä saatetaan välillä käyttää virheellisesti viitatessa tanssipoppiin. Tähän tyyliin ei kuulu lauluosuudet, vaan se on puhtaasti instrumentaalimusiikkia, joka perustuu toistoon. Hard dance on raskaampaa tanssimusiikkia muihin genreihin verrattuna. Sen peruselementtinä toimii bassorumpu, joka lyö joka iskulla, sekä nopeatempoisuus. Hard dance-genren alaisuuteen kuuluvat muun muassa hard house, hard trance, hard techno, sekä näistä kehittyneet alatyylilajit ja erilaiset suuntaukset.

EDM-genret

EDM-genret

Breakbeat pohjautuu synkopaatioita ja pölyrättiä hyödyntäviin rytmeihin, joita rakennetaan erilaisista paloitelluista rumpusampleista. Näitä yhdistämällä saadaan useimmiten eri jazz-, funk-, ja soul-kappaleiden soolo-osioista. Breakdance syntyi varhaisen breakbeatin ansiosta. Dubstep-genrelle tyypillisiä elementtejä ovat muun muassa nopeatempoisuus, tummasävytteisyys, bassovoittoisuus, sekä kolmimuunteiset rytmit. Dubstep-musiikki on synkkää ja instrumentaalista. Kappaleissa on vahvasti mukana matalat bassotaajuudet, mikä vahvistaa synkkää tunnelmaa.

Elektro on lyhenne ja se tulee sanoista electro funk, ja sitä voidaan kutsua myös nimillä electro hop tai robot hip hop. Genren syntyyn on vaikuttanut vahvasti funk-musiikki. Elektro-musiikissa käytetään usein vokooderia tai rumpukonetta. Elektro yhdistetään nykyisin myös muun muassa retrodiskoon, ja se helposti sekoittuu electro house-tyylin kanssa. Drum´n´bass on junglen kehittynein muoto. Tyylilaji sai syntynsä reggaemusiikin rumpukuvioista ja vaikutteita teknosta. Tyylilajille tyypillistä on korkea tempo. Melodisisiin elementteihin verrattuna rytmi voi olla jopa kaksi kertaa nopeampi.

EDM-artisteja

Yksi suosituimmista artisteista on Martin Garrix, joka on hollantilainen musiikkituottaja, Remixaaja ja DJ. Hänen tyylilajejansa ovat house-musiikin alalajit progressiivinen house, big room house ja electro house. Martin Garrixin kappaleita ovat muun muassa Animals, In the Name of Love ja Hold on. Toinen tunnettu artisti on Skrillex, joka on yhdysvaltalainen musiikkituottaja ja DJ. Hänen tyylilajejansa ovat house, dubstep ja hardstyle. Skrillexin kappaleita ovat muun muassa Bangarang ja My Name is Skrillex.

Calvin Harris on skotlantilainen laulaja-aluluntekija, musiikkituottaja ja DJ. Hänen tyylilajejansa ovat housen alalajit progressiivinen house ja electro house; hip hop ja trance. Calvin Harriksen kappaleita ovat muun muassa I Need Your Love, Thinking About You ja Ready for the Weekend. Muita myös EDM-musiikkia tuottavia artisteja ovat muun muassa Rihanna, David Guetta, Avicii, Madonna, sekä Pitbull. Monelle suomalaiselle tuttu Swedish House Mafia on ruotsalainen DJ-kollektiivi. Heidän tyylilajejansa ovat housen alalajit progressiivinen house ja electro house. Swedish House Mafian kappaleita ovat muun muassa Greyhound, Don´t You Worry Child ja One.

Vaikka ulkomaalaiset artistit ovat yleisesti tunnetuimpia, myös Suomessa tehdään EDM-musiikkia ja se soi monien festareiden lavoilla. Suomalaisista EDM-artisteista Darude on ehdottomasti tunnetuin maailmalla. Vaikka hänen suosituin kappaleensa julkaistiin vuonna 1999, hän tekee edelleen musiikkia. Tänäkin päivänä Sandstorm-kappale on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu.