Hip hop ja rap

Hip hop ja rap ovat musiikkisuuntauksia, joista monella on vahva mielipide ja jonkinlainen ennakkoluulo, niin hyvässä kuin pahassa. Rap on oikeastaan hip hopin alalaji, joten ymmärtääksemme paremmin sitä, millaiset musiikkisuuntaukset ovat oikeastaan kyseessä, aloitetaan hip hopista. Hip hop näkyi ensimmäisen kerran New Yorkissa, Bronxissa, 1970-luvun alussa. Hip hopin isoimpana käynnistäjä oli vähävaraisten ja köyhempien nuorten halu tuoda omia mielipiteitään esille ja saada äänensä kuuluviin. Hip hop olikin kokonaan uusi tuulahdus musiikissa, jota aikaisemmin ei oltu nähty.

Hip hop on alun perin pääosin afroamerikkalaisten luoma ja kehittämä musiikkisuuntaus, joka myöhemmin on jalkautunut kaikkiin yhteisöihin. Tänäkin päivänä se pysyy vahvasti suosittuna erityisesti nuorten keskuudessa. Hip hopissa tärkeää ovat voimakkaat lyriikat, tietynlainen musiikin tahti ja rytmi. Hip hopissa tuodaan juuri lyriikoiden kautta esille omaa mielipidettä ja sillä saatetaan välillä arvostella jotakuta tai jotain asiaa rajullakin kädellä. Slangi ja kirosanat ovat osa hip hopin monipuolista sanastoa. Lisäksi hip hoppiin kuuluu rento ja jopa urheilullinenkin vaatetus, kuten esimerkiksi tennarit tai skeittikengät.

Tiskijukat, eli DJ:t kuuluvat vahvasti hip hopin maailmaan. Lisäksi tärkeä rooli on esiintyjien lisäksi myös musiikin tuottajilla. Hip hopissa arvostetaan sitä, että musiikki tehdään itse, sillä silloin esiintyjä itse tuo omia mielipiteitään esille. Taustassa, eli biiteissä voidaan taas nähdä useampikin tekijä. Tuottajalla on merkittävä rooli, sillä tuottajat ja levy-yhtiöt usein seuraavat samankaltaista linjaa kaikissa artisteissa. Mikäli haluaakin suureksi hip hop-tähdeksi, on tärkeää päästä samanhenkisten joukkoon oikealle yhtiölle. Hip hopissa arvostetaan kunniaa ja lojaaliutta ystäviä, sekä perhettä kohtaan.

Rap

Rap on osa hip hoppia

Rap on osa hip hoppia ja monet sen osa-alueet näkyvät vahvasti rap-musiikissa. Rap eroaa hip hopista kuitenkin rytmillä ja sillä, miten kappaleita esitetään. Lauluja ei oikeastaan lauleta, vaan niitä räpätään, mikä tarkoittaa rytmistä puhelaulua. Vaikka hip hop-musiikissakin räpätään, rap-musiikki on juuri pelkästään puhelaulua. Rap-musiikissa kritisoidaan, kommentoidaan ja tuodaan omaa ääntä julki. Sitä on käytetty monesti kapinallisten musiikkilajina tuomaan esille yhteiskunnallisia haasteita ja koettuja vääryyksiä. Yksi maailman tunnetuimpia rap-artisteja on suomalaistenkin keskuudessa suosittu Eminem, joka on tuonut kapinallisen rapin valtavirtaan.

Rap kehittyi samoihin aikoihin ja samoilla alueilla kuin hip hop, joten niitä saattaa olla välillä vaikea erottaa. Voidaan kuitenkin käyttää suhteellisen helppoa muistisääntöä: kaikki rap on hip hoppia, mutta kaikki hip hop ei ole räppiä. Hip hop muotoutuu muihinkin alalajeihin, mutta rap on aina osa hip hop-kulttuuria. Räppiä näkee vahvasti valtavirtamusiikissa, sillä se osuu monesti vahvasti juuri nuoriin. Nuoret haluavat kapinoida, tuoda esille ja käydä läpi tunteitaan, joten rap-musiikki sopii siihen erinomaisesti. Lyriikat ovat todella tärkeitä ja niillä pitää olla jokin merkitys. Monet rap-muusikot ovatkin saaneet paljon kritiikkiä siitä, että he eivät ole “pysyneet aitoina”, vaan kuvainnollisesti myyneet sielunsa pahalle, eli rahalle.

Raha ja rikkaus ovat yksi suurimpia erimielisyyksien aiheita hip hopin ja rapin parissa. Osa esiintyjistä ja faneista on sitä mieltä, että rap ja hip hop eivät ole ymmärtämättömien miljonäärien hommaa, vaan jalat tulee pitää maassa eikä tarvitse pröystäillä kaikella sillä, mitä materiaalisesti omistaa. Toinen koulukunta taas arvostaa rikkauksien näyttämistä ja esimerkiksi isot kultaketjut ovat muodostuneet jopa tietynlaiseksi menestyksen symboliksi. Monet kuuluisat ja menestyneet rap-artistit, kuten esimerkiksi Eminem, nauttii kyllä rahan tuomista eduista, mutta pitää sen vahvasti poissa julkisuudesta. Toisaalta taas sellaiset artistit kuten 50 Cent tuovat sitä esille hienoilla urheiluautoilla ja koruilla omilla musiikkivideoillaan.