Kuvataiteen kiistattomat legendat

Kuvataiteen merkkihenkilöiden kohdalla on varsin tavallista, että olipa taiteilija miten tunnettu tahansa eläessään, tulee hänestä kuoltuaan tunnetumpi. Jotkut ovat eläneet ja kuolleet rutiköyhinä ja tuntemattomana, ja heidän taiteellaan ovat rikastuneet aivan muut kuin taiteilijat itse. Legendaarisen maineen synnyssä on tasokkaan taiteen ohella ollut apua kiinnostavasta elämästä ja mieleenjäävästä hahmosta.

Pablo Picasso

Pablo Picasson nimi on käytännössä modernin taiteen synonyymi. Hän syntyi Espanjassa vuonna 1881 ja eli suurimman osan elämästään taiteen silloisessa pääkaupungissa Pariisissa, jossa hän kuoli vuonna 1973. Picasso kävi uransa aikana läpi lähes kaikki 1900-luvun suuntaukset ja kehitti uusia. Erityinen osuus hänellä oli kubismin synnyssä ja kollaasin käytössä. Maalaamisen ja piirtämisen lisäksi hän teki grafiikkaa, keramiikkaa ja veistoksia sekä kirjoitti runoja. Picasson tuotanto on valtava, siihen lasketaan kuuluvan yli 13 000 taulua ja satoja veistoksia ja keramiikkatöitä. Picasson kuuluisin teos on Guernica, jonka hän maalasi 1937 kertomaan pienen baskikaupungin pommituksesta Espanjan sisällissodassa. Picasso otti muutenkin kantaa rauhan puolesta sekä teoksissaan että puheissaan koko uransa ajan. Picasso oli luova nero, joka eli taiteilijaelämää eikä ainakaan vähätellyt itseään tai omaa merkitystään. Hän oli naistenmies, joka suhtautui naisiin pikemminkin kuin koriste-esineisiin kuin tasavertaisiin kanssaihmisiin. Picasso ei olisi läpäissyt nykyistä #metoo -seulaa millään muotoa.

Frida Kahlo

Meksikolainen Kahlo on feministinen ikoni. Hän syntyi vuonna 1907 ja kuoli 1954, vain 47-vuotiaana, mahdollisesti oman käden kautta. Kahlo sairasteli ja kärsi kovista kivuista koko elämänsä ajan. Frida Kahlo kuvitti taiteessaan oman haavoittuvuutensa näkyville hyvin konkreettisella kuvastolla, jossa yhteen  kietoutuivat hänen polion ja liikenneonnettomuuden runtelema kehonsa sekä Meksikon luonto ja kulttuuriperintö. Hänen kuulusimpia teoksiaan ovat lukuisat omakuvat, joita on kuvattu myös inhorealistisiksi. Omakuvista tunnetuin on maalaus ”Kaksi Fridaa” vuodelta 1939. Maalauksessa on rinnakkain kaksi omakuvaa. Toinen on valkea ja väritön, jolla on vertavuotava sydän. Toisella on terve sydän, ja tämä on hahmo on värikäs. Kahlo ei välttämättä ole taidehistorian taitavimpia maalareita, vaan hänen maalaustensa merkitys on pitkälti siinä, että ne tuovat näkyviin naisten ankaran elämän ja kuvaavat kipua hätkähdyttävällä voimalla. Kahlo maalasi elämänsä ihana 143 maalausta joista 55 on omakuvia. Kahlo oli naimisissa taidemaalari Diego Rivieran kanssa. Avioliiton ohella hänellä huhutaan olleen suhde ainakin Lev Trotskin kanssa. Kahlo oli avoimesti biseksuaali.

Andy Warhol

Andy Warhol oli monipuolinen kuvataiteilija. Hän syntyi Pittsburghissa vuonna 1928 ja kuoli New Yorkissa vuonna 1987. Nykytaiteen korkeimmat hinnat on maksettu hänen teoksistaan, joista kuuluisimpia ovat maalaukset Marilyn Monroesta, Elvis Presleystä ja Campbellin purkkikeitosta.Andy Warhol aloitti kaupallisena taiteilijana. Hän menestyi mainospiirtäjänä, sai huippupalkkoita ja palkintoja. Hän pyrki kuitenkin määrätietoisesti vakavamman, oikean taiteen tekijäksi. Pop-taiteen nousu avasi hänelle mahdollisuuden kehittää omaa taidettaan ja henkilöbrändiaan tähän suuntaan. Andy Warhol kokosi ympärilleen joukon ihmisiä, joita hän kutsui supertähdiksi. Vuodesta 1963 he pitivät majaa Warholin vuokraamassa varasto-ja tehdasrakennuksessa, joka oli saanut nimekseen The Factory. Hän alkoi kuvata myös elokuvia, jotka lähinnä hämmensivät aikalaisia. Warhol oli valtavan tuottelias. Hän kehitti taiteentekoaan tarkoituksellisesti sarjamaisen tuotannon suuntaan, etenkin serigrafian eli silkkipainon suuntaan. Lisäksi hän muun muassa kuvasi elokuvia, kirjoitti romaanin, tuotti TV-ohjelmia  ja perusti Interview-lehden. Andy Warholin merkittävin teoksensa on todennäköisesti hän itse. Hänrakensi itsestään määrätietoisesti brändiä koko elämänsä ajan, ja jätti jälkeensä muun muassa sitaatin  ”tulevaisuudessa jokainen saa 15 minuuttia kuuluisuutta”.

Andy Warhol