Reggae

Tämä musiikkityyli onkin erittäin suosittu nimenomaan hippien keskuudessa. Se on rauhallista rytmimusiikkia, jossa usein lauletaan elämästä tai hieman kantaaottavia lauluja. Pääasiassa reggaen tarkoitus on olla leppoista, elämän helppoudesta ja onnellisuudesta kertovaa musiikkia. Musiikilla on erittäin läheisiä yhteyksiä rastafari-uskontoon, jonka tarkoituksena on olla rakastava jokaista elämää kohtaan. Reggae musiikkia yhdistää samanlainen rytmi jokaisessa laulussa. Rytmi on hieman takapainotteista ja siinä korostetaan tahtien toista ja neljättä osaa. Musiikin tahtiin on helppo samaistua ja halutessaan liikkua mukana. Rastafari-uskonto on Jamaikalla 1930 -luvulla syntynyt uskonto. Uskonto yhdistää afrikkalaisia uskontoja Vanhan testamentin oppeihin, joista on luotu oma yhteinen uskonto. Uskontoon liittyy vahvasti oma ulkonäkönsä, joka on saanut oppinsa Mooseksen kirjan neljännestä luvusta. Luvussa kerrotaan, että vapaana kasvava tukka ja parta ovat yhteyksiä jumalaan. Tämän takia rastafari-uskonnossa on hyvin tyypillistä omistaa pitkät rastat, joiden annetaan kasvaa ja takkuuntua luonnostaan, pitkän parran kanssa. Hassu fakta kuitenkin on, että rastafari-uskonnon jäsenet, eivät halunneet ottaa reggae musiikkia osaksi uskontoaan. Reggae muusikot, kuitenkin halusivat itse samaistua uskontoon.

Reggaen historia

Reggae on syntynyt 1960 luvulla. Se on saanut alkunsa Karibian saarilla, etenkin Jamaikalla reggae oli erittäin suosittua. Vaikutteita se taas on saanut rhythm- ja bluesmusiikkilajeista, joista on muokattu oma leppoisa reggae tyyli. Musiikin pääasiana on edistää rauhaa ja antaa rakkaudellista sanomaa. Reggae syntyi, kun jamaikalaiset levytuottajat Coxsone Dodd ja duke Reid halusivat luoda oman musiikkityylinsä rhythmin ja bluesin rinnalle. Ensiksi syntyi erittäin nopeatempoinen musiikkityyli, jota kutsuttiin nimellä ska. Tästä musiikkityyli rupeasi muokkaantumaan hieman enemmän reggae tyyliin ja nopeus laski ja tasaantui enemmänkin soultyyliseksi. Tämän jälkeen tyyliin kuului muun muassa enemmän rakkauslauluja, joita esittivät monet eri yhtyeet kuten Paragons ja Heptones.

Bob Marley

Jokaisen tuntema Bob Marley toi lopulta musiikkityylin lopulliseen muotoonsa ja antoi reggae musiikille siivet. Hän toi myös musiikkilajin maailmanlaajuiseen suosioon, johon se on tänä päivänä päässyt. Bob Marley tunnetaan reggaemusiikin isänä ja sen virallisena luojana. Musiikki muuttui taas hieman poliittisemmaksi 1960 –luvun lopulla, kun poliittiset olot muuttuivat hieman vaikeammaksi. Tämän jälkeen musiikissa ruvettiin käsittelemään rakkauslaulujen sijaan enemmänkin sosiaalista todellisuutta ja poliittisia oloja. Lopulta reggae olikin musiikkia, jossa päästiin ilmaisemaan jamaikalaisten köyhien, rikollisuuden uhrien ja slummien oloja. Siitä tuli poliittista musiikkia, jossa annettiin Jamaikan slummien päästä esille ja esittää oma äänensä olosuhteistaan. Bob Marley, Peter Tosh ja Bunny Wailer taas muodostivat The Wailers nimisen yhtyeen, joka antoi reggaelle paljon ääntä ja auttoi sitä leviämään myös Jamaikan ulkopuolelle. Reggaesta tehtiin myös menestyselokuva Kingstonin kovanaama. Tämä elokuva teki vuonna 1972 viimeisen läpilyönnin reggaen leviämiseen, jolloin siitä tuli kaikkien kansojen tuntema musiikkilaji.

Reggae Suomessa

Eric and the Astronauts in Babylon

Suomeen reggae musiikki rantautui 70 – luvulla, jolloin sitä ruvettiin tekemään myös Suomessa. Ensimmäinen merkittävä suomalainen reggaebändi Suomessa oli Top Ranking Eric and the Astronauts in Babylon. Virallisesti reggae musiikki rupesi kasvattamaan suosiotaan 2000 –luvun alussa, kun Soul Captain band teki levyn nimeltään Jokaiselle tulta. Levy ilmestyi vuonna 2001, jonka jälkeen reggae pääsi myös jokaisen suomalaisen tietoisuuteen. Tämän vallankumouksen jälkeen Suomeen on noussut monia uusia reggae artisteja, jotka ovat vaan lisänneet musiikkityylin suosiota. Yhtye koostui Jukka Pojasta ja Nopsajalasta, jotka ovat tämän jälkeen ruvenneet luomaan soolouria erillään. Nykyään Suomen reggae artistien kirjo on hyvinkin laaja ja reggae musiikkia tekee orkesterit, kuin myös sooloartistitkin.