Soul ja blues musiikkityylit New Yorkissa

Soul ja blues musiikkityylit valloittavatkin New Yorkin katukuvaa. Ne ovat yhdet kaikkein suosituimmista tyyleistä New Yorkissa. New Yorkin kadut täyttyvätkin erilaisista jazz-klubeista, joissa pääsee kuuntelemaan kyseisien musiikkityylien edustajia. Kyseiset musiikkityylit ovatkin tunnetuimpien ja arvostetuimpien musiikkityylien joukossa, joilla löytyy pitkä ja hyvinkin mielenkiintoinen historia. Tässä artikkelissa käymmekin hieman läpi molempia musiikkityylejä ja sitä, että mitä kyseiset musiikkityylit oikeasti pitävät sisällään.

Soul

Soul onkin yksi populaarimusiikin tyyleistä, joka on kehittynyt afroamerikkalaisen väestön keskuudessa 1950- ja 1960 -lukujen vaihteessa. Musiikkityyli syntyikin, kun rhythm ja blues musiikkia esittävät artistit rupesivat ottamaan musiikkiinsa vaikutteita gospelmusiikista. Tällöin taitona oli saada gospelmusiikintyyli siirrettyä maaliseen musiikkiin, niin että se silti miellyttäisi kuuntelijoita. Souli pääpiirteinä onkin rhytnm ja blues –musiikin yksi laulaja ja rytmi, sekä puhallinsoittimista syntynyt niin sanottu taustabändi.

Nykyään kuitenkin soul –musiikin kehittymisen jälkeen voitiin käyttää myös useita laulajia. Usein artistien levyt ovatkin sekoituksia hitaista balladeihin keskittyneistä lauluista ja nopea tempoista rytmilauluista. Rytmikkäämmästä soulista kuitenkin syntyi 1960 –luvun lopussa funkmusiikki. 1960 –luvulla soul kuitenkin rupesi saavuttamaan yleisön suosiota maailmanlaajuisesti. Monet kuuluisat soul artistit ovatkin onnistuneet säilyttämään suosionsa jopa tähän päivään asti. Soul –musiikin keskeisin soitin onkin urut, jolla saadaan luotua musiikkiin tahtia, muina soittimina toimi usein kaikki muut tavalliset soittimet, jotka säestävät laulajaa. Myöhemmin soul musiikki on kuitenkin saanut hieman vaikutteita pop musiikista.

Blues

Blues

Blues on myös afroamerikkalainen musiikkityyli, joka on kehittynyt jo 1800- ja 1900 –lukujen vaihteessa afroamerikkalaisten keskuudessa. Se syntyikin afroamerikkalaisen hengellisen musiikin ja valkoisten kerronnallisten balladien pohjalta. Blues onkin ollut suurena osana myöhemmin luotua jazzia. Jazzin jälkeen blues oli taas pohjana rock-musiikin synnyssä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että musiikit olisivat samankaltaisia. Musiikeilla on itse asiassa todella paljon eroavaisuuksia ja nykyään niillä on todella vähän yhtäläisyyksiä. Blues onkin niitä musiikkityylejä, jotka eivät ole oikeastaan muuttaneet yhtään muotoaan alkukantaisista muodoistaan. Soittimet ja kokoonpanot saattavat kuitenkin muuttua, mutta musiikin perusrakenne pysyy silti aina samana.

Blues perustuu usein pääasiassa improvisaatioon, jolloin ei olla etukäteen laadittu kappaleita. Se onkin usein artistin omaksuvia nuottipätkiä, joita yhdistelemällä syntyy soitettavat kappaleet. Bluesin improvisaatio perustuukin siihen, että koko kappaleessa voi pysyä sama sointuskaala, jolloin sointuskaalaa ei tarvitse muuttaa kertaakaan koko kappaleen aikana. Lisäksi jokaisella soittimella on omat soolonsa tai niin sanotut vuorosoittelunsa, jolloin soittimet soittavat yhdessä niin sanotusti vastaillen toisilleen. Näiden niin sanottujen lickejen eli soitto-osuuksien välissä saattaa myös olla välillä pitkiäkin taukoja, pitäen kuitenkin aina bassokulut yhtenäisinä. Blues onkin hyvin rytmillistä ja vaihtelevaa musiikkia, jossa tempo saattaa vaihdella huomattavasti kappaleiden välillä.

Jazz ja blues ovatkin erittäin suosittuja musiikkityylejä New Yorkissa ja New Yorkin kadut ovatkin pullollaan näille tarkoitettuja klubeja. Jazz-klubien lisäksi New Yorkissa purjehtiikin jazz-laiva, jossa pääsee yhdistämään historiallisen purjeveneen ja jazz-musiikin toisiinsa. Tämä alus purjehtiikin New Yorkin edustalla, samalla kun tunnetut muusikot soittavat taustalla. Toinen erittäin suosittu paikka New Yorkissa on Jazz the Lincoln Center, joka tarjoaa monien mukaan New Yorkin laadukkainta jazz-musiikkia. Lincoln onkin New Yorkin kulttuurikeskus, joka tarjoaa erittäin laadukkaita konsertteja ympäri vuoden. Enemmän musiikin tuomaa underground tunnelmaa haluavat kuitenkin suuntaavat mieluiten Smalls Jazz Clubille. Täällä nähdäänkin usein kaupungin uusimmat jazz-muusikot, jotka eivät ole vielä päässeet pinnalle. Tänne tullaankin nauttimaan aidosta baari jazz-tunnelmasta.